Waarom je vanaf nu over moet stappen op een HTTPS domein!

Vanaf 17 oktober worden websites en webshops zonder SSL-certificaat door Google bestraft. Is uw website niet na deze datum nog geen HTTPS domein? Dan krijgen bezoekers een waarschuwing dat uw site onbetrouwbaar is. Een ontwikkeling die grote gevolgen heeft voor uw websitebezoekers. Als een online marketingbureau adviseren we dringend om actie te ondernemen. Lees in dit artikel wat u moet weten.

Wat is een SSL certificaat eigenlijk?

Een SSL certificaat is de beveiligde communicatie tussen de browser (op de PC van de bezoeker) en uw website (op de hosting server) versleuteld en daardoor beveiligd. Login gegevens zoals een wachtwoord en gegevens die op een formulier worden ingevuld, worden op deze manier zodanig versleuteld, dat anderen het niet kunnen uitlezen, ook hackers niet. U herkent het aan de ‘HTTPS’ die voor de URL staat. Soms wordt er ook een groen slotje in de URL-balk getoond

De achtergrond

In 2014 pleitte Google al om HTTPS als de standaard te gebruiken voor alle websites. Google heeft hiervoor drie redenen, die allemaal voortvloeien uit het verlangen om een ​​veiliger internet te creëren. Deze redenen zijn:
. Authenticatie
. Data-integriteit
. Encryption
Al deze redenen hebben te maken met problemen die rond communicatie op het web spelen. In 2014 vertelde Google al dat HTTPS een extra rankingfactor zou worden in de zoekresultaten. Zij hebben ook verklaard dat het niet hebben van HTTPS geen reden was voor een boete, althans niet volgens het algoritme. Op dat moment lijkt de behoefte om HTTPS op uw site te implementeren, nog niet nodig te zijn.

Beveiligingswebsites worden populairder

In september 2016 heeft Google echter aangekondigd dat het tegen 2017 de veiligheid van een website zal starten in de Chrome Versie 56 en later adresbalk. Op dat moment alleen voor pagina’s die een wachtwoord en / of creditcardgegevens vereisen. Ondertussen weten we dat dit het begin van een langetermijnplan is om alle onveilige pagina’s als onveilig te labelen.
Google heeft uit een aantal onderzoeken geconcludeerd dat gebruikers de afwezigheid van HTTPS als waarschuwing niet zien. Iets dat zou moeten, daarom neemt Google de extra stap om gebruikers in de Chrome-browser te waarschuwen dat de site die zij bezoekt en waar ze informatie invullen, niet veilig is. Een belangrijke impactontwikkeling, aangezien meer dan 73% van de internetgebruikers deze browser gebruikt.

Gevolgen van de “verplichting” van HTTPS

Als onderdeel van dit plan start Google om alle onbeveiligde website’s, pagina’s en e-mailformulieren van waarschuwingen te voorzien. Dit heeft verschillende gevolgen voor de performance van uw website en de vindbaarheid hiervan:

  1. Onveilige servers en websites zullen lager worden weergegeven in de organische zoekresultaten
  2. Bezoekers worden mogelijk afgeschrikt door de waarschuwing dat een site niet beveiligd is
  3. Onveilige websites zullen waarschijnlijk een lagere CTR en conversie ratio door de waarschuwing.

 

Wat als ik geen SSL certificaat aanschaf?

De verwachting is dat de volgende stap van Google zal zijn om onveilige domeinen te bestraffen. Google kennende zullen ze beginnen met de grotere commerciële websites. Zorg ervoor dat uw website up-to-date en beveiligd is. Wij kunnen u helpen met de realisatie van een SSL certificaat. Afhankelijk van de wensen en de toepassing zijn er verschillende soorten SSL certificaten:

  • DV of Domain Validated – de eenvoudigste vorm van een SSL certificaat waarbij alleen de domeinnaam gevalideerd wordt.
  • OV of Organization Validated – een iets uitgebreider SSL certificaat waarbij ook de bedrijfsnaam gevalideerd wordt.
  • EV of Extended Validation – de meest uitgebreide SSL certificaat waarbij domeinnaam, bedrijfsgegevens en de aanvrager gevalideerd worden.

Daarnaast kun je nog onderscheid maken in wat het SSL certificaat moet beschermen:

  • single SSL waarbij alleen de domeinnaam (met en zonder www) worden gebruikt
  • wildcard SSL waarbij alle subdomeinen gedekt worden.

Neem contact op om af te stemmen welk SSL-certificaat voor u het meest geschikt is.
Als u vragen heeft over dit onderwerp, aarzel dan niet om ons te contacteren voor advies, praktijkervaring en migratieopties.