Wat is hosting?

Geregeld krijg ik vragen over hosting en domeinregistratie. Wat is domeinregistratie? Wat is hosting? Waar moet je op letten bij hosting? Wat is een betrouwbare hosting-partner? Zulke technische vragen zijn voor startende ondernemers vaak net een brug te ver. Daarom zal ik proberen om het te verduidelijken.

Wat is domeinregistratie?

Domeinregistratie is het vastleggen van een domein voor een bepaalde periode. Vaak is dit een jaar, maar dit kan ook korter of langer zijn. Daarnaast ontvangt u met een domeinregistratie ook een licentierecht. Zolang u blijft betalen behoudt u het recht om dit domein te gebruiken. Wanneer u een domeinnaam opzegt kan iedereen hem weer registreren, en vervalt dus uw recht om deze domeinnaam te voeren. Het licentierecht dat u heeft ontvangen met de domeinregistratie is overdraagbaar naar een andere partij en u kunt zelfs uw registratie verhuizen naar een andere hosting partner.

Verschillende soorten Hosting

Om uw website of webshop online te krijgen, dient u deze onder te brengen bij een hosting provider. Er bestaan tal van hosting providers met elk hun sterke en zwakke kanten. Er zijn verschillende soorten hosting. Zo kan je kiezen voor shared hosting, VPS hosting of dedicated hosting & co-locatie.

Shared Hosting

Bij shared hosting staat jouw site op een server met allerlei sites van andere mensen. Al die sites maken gebruik van dezelfde servercapaciteit en van dezelfde webservers en databaseservers

  • Voordeel van dit type hosting is dat het erg goedkoop kan worden aangeboden, en dat je zelf geen onderhoud hebt aan de server.
  • Nadeel is dat de prestaties en veiligheid van je eigen site beïnvloed worden door wat andere mensen met hun site uitspoken. Shared hosting is altijd managed hosting, dat wil zeggen dat het beheer van de server voor je gedaan wordt.

VPS Hosting

Een VPS is een Virtual Private Server. De naam zegt het al, je krijgt alles wat een echte server ook heeft, maar dan virtueel. Dat wil zeggen dat op één fysieke machine meerdere VPS’en naast elkaar draaien.

  • Voordelen van deze hosting zijn: flexibiliteit (je kunt je server vaak inrichten zoals jij dat wilt), grotere capaciteit dan shared hosting en daarnaast kan meerdere sites laten draaien op één VPS.
  • Nadeel blijft dat je nog altijd last kunt hebben van andere gebruikers op de fysieke server (maar al een stuk minder dan bij shared hosting). Daarnaast zal je zelf veel kennis moeten hebben van serverbeheer (dan kies je voor unmanaged VPS, zelf alle controle én verantwoordelijkheid), of het wordt al snel veel duurder (je kiest voor managed VPS bij ontbreken van technische kennis in de organisatie, dan geef je het beheer uit handen). Dit laatste is tevens stukken duurder dan shared hosting.

Dedicated Hosting & Colocatie

Bij dedicated hosting heb je de volledige fysieke machine tot jouw beschikking. Zo heb je geen last van andere gebruikers en heb je 100 procent beschikking over alle capaciteit.

Het spreekt voor zich dat deze optie weer een stuk duurder is dan een VPS. Ook dedicated hosting kun je managed en unmanaged afnemen. De server blijft eigendom van het hosting bedrijf.Bij colocatie ben je zelf de eigenaar van een fysieke server. Deze plaats je tegen betaling in het rack of datacenter van een hosting provider.

 

Recent Posts